June 10, 2010

makanan untuk menurunkan berat badan

siapa rasa dia ada problem untuk menurunkan berat badan? atau berat badan dah bertambah tapi tak tahu macam mana nak turunkan? jom, tengok 5 makanan di bawah yang membantu untuk menyelesaikan masalah korang ;)

1. Ubi.
- ubi lebih bagus kalau direbus, sebab ubi memiliki kandungan neutral yang tinggi. ubi juga mempunyai tekstur yang lembut, senang juga untuk dimakan oleh nenek nenek datuk datuk yang gigi dah habisss. kekekekekekeke :PP walaupun ubi mempunyai 120 kalori lebih daripada kentang biasa, ubi juga berkhasiat sama macam kentang biasa. yeaa, hidup ubi! :)

2. Makanan berserat tinggi.
- semua makanan berserat tinggi berpotensi menurunkan tekanan darah tinggi. makanan berserat tinggi seperti oat, beras perang, bijirin, buah buahan, selain boleh menurunkan berat badan, makanan berserat tinggi juga dapat mengurangkan kolestrol dalam badan. (pagi pagi saya breakfast dengan nazim othman mesti makan cereal. wahahahahaha XD)

3. Anggur.

- even kandungan gula dalam buah anggur sangat tinggi, terutamanya dalam bentuk glukosa dan fruktosa, ia sebenarnya untuk mengatasi kelelahan dan hipoglikemia. dalam menurunkan berat badan, kandungan antioksidan dalam buah anggur ini sebenarnya dapat mencegah gula di dalam darah menjadi lemak dan anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut. (apahal aku ada lemak doh, nak jadi macam anggur!!)

4. Oren.
- compare dengan buah anggur, oren dipercayai sebagai buah yang mempunyai kandungan serat paling tinggi. serat yang ada dalam buah itu mampu mengurangkan keinginan seseorang untuk menikmati karbohidrat kerana oren membuatkan perut terasa kenyang lebih lama. jadi, makan buah oren selalu ye kalau nak berat badan turun ;DD

5. Epal.
- haa, ni buah epal, bukan cik epal okeyy ;PP menurut kajian, mereka yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya. selain daripada mempunyai pelbagai khasiat, ia juga mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. so, no wonder lah buah epal banyak membantu dalam menurunkan berat badan! :)

rasanya selain daripada 5 makanan kat atas ni, ada baaaaanyak lagi makanan lain untuk turunkan berat badan. tapi 5 ini je yang saya sempat research, harap ia tetap membantu. hehe. lagipun kalau apa apa entry, aku memang suka bagi 5 je, sebab nama nazim kan ada 5 juga : N.A.Z.I.M (MASALAHNYA ADA KAITAN KE DENGAN ENTRY NI. TAKDE PUN!! HAHAHH!) Good luck ;D

lindonut buatkan banner untuk saya, cantik kan! :D :

17 comments:

Nur Su'aidah said...

DULU laaaa!! hahahah~

skg cm gajah. malooo i u T__T

Nur Su'aidah said...

buah-buah yg tiga tuh memang aku setuju! sebab dulu kala aku tak makan mende lain selain epal dan anggur. badan macam kerempeng! hahahah~ slim dowh~

cik bunbun said...

hehaha. tak suka oren, tak suka epal. patotla gemok T_______________T

tapi cik epal suke ;) kuikui

Farid MOFASAD said...

arrrrrrgggggghhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!




xdapat la nak makan buah je!!!!


hahahaha



>>_______________________<<

A-Y-I-E said...

Saya suka makanan dari no 3-5 sahaja.. Hahahahah... tapi badan saya tetap slim river... hihihih

Anonymous said...

cantik gmbr epal.bkn cik epal.mwahahahaahha

QieFLy si Dolce said...

yes2....suka makanan nie...harap2 berkesan la kat aku yang tgh nak diet nie...

syue said...

Nur Su'aidah - sekarang macam gajah? hekk, tipu je :PP takpee, makan la balik buah buah tu. hehee.

cik bunbun - jom makan buah jom! ;) cik epal pun saya suka. kekekekeke.

Farid MOFASAD - taknak makan buah, makan cereal lah ;)

A-Y-I-E - hahaha. saya pun suka tapi kurus jugak, KAHKAH

Anonymous - amik kat google je =)

QieFLy si Dolce - ahahh, so, good luck okey ;D

madihahzubir said...

kalau makan buah bole tidur lepas makan, tak gemuk. makan nasi tak boleh tidur terus. hahaha!

amalina sahaja said...

waa suka tips ni.
thanks syue :D

hadawa said...

syue nak nek kn berat lak..

mahira oya said...

buah mmg bagus kan..
bole diet nih..

Nadia Khan. said...

i loikeee buah buahan! :D

hadawa said...

syue,,nak tmbah berat?!

syue said...

madihahzubir - hahaa. tau takpe ;)

hadawa - kesian awokkk, kepeng XDD

amalina - sama sama. haha.

mahira oya - yupyup ;))

Nadia Khan. - me tooooo ;PP

The Hetzel said...

baguss tips neh..ooo patut le mak i asek bli epal ngn grape je skanggg.. rupe2 nyaaa

syue said...

The Hetzel - :) hee. dia nak anak dia ni sihat. yeayy ;D